Endometriose er en kronisk tilstand der vev som ligner på livmorslimhinnen, vokser andre steder i kroppen. Vevet kan vokse på eggleder eller eggstokker, bukhinne, tarmer eller urinblære. De vanligste stedene å finne endometriose er i bekkenet, rundt eggstokker, eggledere, utenpå livmor, samt området mellom livmor og endetarm. Endometriose kan også bli funnet på tarm, blære og vagina. Dersom vevet som normalt er inne i livmoren vokser inn i muskelveggen av livmoren, er dette en annen tilstand som kalles adenomyose. Begge sykdommene kan medføre plagsomme symptomer og store smerter.
I Norge tar det gjennomsnittlig 7 år å få stilt diagnosen, endometriose. Mange av symptomene er typiske, men diffuse – og derfor får kvinnene ofte en rekke feildiagnoser. Symptomene ved endometriose, som for eksempel menstruasjonssmerter, er vanlig blant resten av den kvinnelige befolkning. Grensen mellom hva som er normalt og ikke normalt når det kommer til smerter er derfor flytende. Noen av symptomene, som for eksempel fatigue (utmattelse) eller avføringssymptomer, ses også ved andre tilstander. En annen sak som gjør at det tar lang tid å få stilt diagnosen, er at diagnosen kan ikke stilles helt sikkert ved vanlig gynekologisk undersøkelse, ultralyd eller ved en vanlig blodprøve. Det må til et inngrep i narkose, fordi endometriose i de fleste tilfeller bare kan påvises helt sikkert ved laparoskopi (kikkhullsoperasjon).
Årsakene til endometriose er enda ikke helt kartlagt. Genetiske-, immunologiske- og miljøfaktorer er relevante. Det finnes mange teorier, men ingen av teoriene kan helt forklare hvorfor sykdommen oppstår.
Behandling:
Kirurgisk fjerning av endometriose kan være svært krevende. Det finnes ingen kur for endometriose, kun lindrende behandling, og det er en kronisk sykdom som kan påvirke hele kroppen.
Dersom du har fått diagnosen endometriose vil legen diskutere de forskjellige behandlingsalternativene med deg. Behandling av endometriose planlegges gjerne ut fra symptomer som smerter og/eller infertilitet. De behandlingsalternativene som finnes har som mål å redusere plagene du har, og å øke livskvaliteten din.
Legen vil i samarbeid med deg komme frem til den type behandling som passer best for deg utifra hvor alvorlig sykdommen din er, hvor alvorlige symptomene dine er, samt alderen din. De alternative behandlingene som finnes i dag er smertebehandling, kirurgi og hormonbehandling.
(tekst fra endometrioseforeningen.no)
Manuell behandling:
Ved langvarig smerte er det vanlig at det kan oppstå mye spenninger, i dette tilfelle med smerter relatert til endometriose, i mage, rygg, bekken og underliv. Etter en operasjon er det ikke uvanlig at man fortsatt kan oppleve smerter i disse områdene eller plager relatert til at det er stramt i både mage og bekken/underliv. Våre osteopaten jobber tett med kvinner som er gjennom utredning for endometriose eller etter operasjon. Målet er å skape en så god elastisitet i vevet i mage og bekken så du har så lite plager og smerter som mulig. Se gjerne video for mer informasjon om hvordan vi jobber og hva vi kan hjelpe deg med.
Har du spørsmål relatert til dine plager og lurer på om vi kan hjelpe deg, sende oss gjerne en mail på info@oslokvinnehelsesenter.no eller ring oss på 40092004.
Vanlige årsaker til å oppsøke oss:
- smerter i mage, bekken, rygg eller underliv
- stramhetsfølelse i magen
- forstoppet, mye hold og diffuse magesmerter
- smerter ved avføring,
- hemoroider, rifter eller fissurer
- smerter ved samleie
- svie ved vannlating, hyppig vannlating
- svie, brennende, stikkende smerter i skjedeinngangen