Urinlekkasje

Bekkenbunn og lekkasjeproblematikk: 

  • 92% sliter med inkontinens 12 uker etter fødsel
  • 5-7 år etter fødsel sliter 44,6% fortsatt med inkontinens
  • Under vaginal fødsel tøyes bekkenbunnen hele 300%

Forskning viser at ved urinlekkasje er det bekkenbunnstrening som har best dokumentert effekt, men det er viktig at det gjøres på riktig måte.
Både under og etter graviditet snakker vi mye om bekkenbunnen – men hva er bekkenbunnen? Og ikke minst, hvor er den?
Bekkenbunnen er musklene i underlivet, altså musklene rundt skjeden, urinrøret og endetarmen. Under en vaginal fødsel strekkes bekkenbunnen opptil tre ganger sin lengde, for så vanligvis å trekke seg tilbake til normalen ca 6-8 uker etter fødsel. En av hovedoppgavene til bekkenbunsmuskulaturen er å holde organene, blant annet blæren, i underlivet oppe. Blæren ligger oppå bekkenbunnen og urinrøret går igjennom muskulaturen, rett bak symfyseleddet. Når musklene blir strukket såpass mye under fødselen mister blæren støtten den får fra muskulaturen og lekkasje kan da oppstå.

Normalt eller unormalt?
Det er ulik grad av lekkasjeproblematikk og absolutt ikke alle som opplever det. Det er like normalt å kjenne at det drypper litt i siste del av svangerskapet og de første ukene etter fødsel som det er å ikke oppleve lekkasje. Mindre normalt er det dersom du kjenner du ikke har kontroll og kan holde deg, da bør du oppsøke hjelp.

Ved å lære å trene bekkenbunnen selv, utføre riktige knipeøvelser, kan være en viktig måte å hjelpe kroppen på, for å unngå store lekkasjer og annen problematikk etter svangerskapet.

Jeg nyser og lekker!
Blæren har, som tidligere nevnt, noe manglende støtte i ukene etter fødsel. Alle aktiviteter som øker buktrykket vil derfor skape et ekstra trykk ned mot blæren. Nyse, hoppe, løpe, hoste og le er alle ting som kan framprovosere en lekkasje. Dette er helt naturlig rett etter fødsel, men etter ca. 6-8 uker etter fødsel skal dette normalisere seg. Har du store lekkasjer eller tisser på deg flere måneder etter fødsel bør du oppsøke helsepersonell som kan hjelpe deg. De vil undersøke deg og avgjøre om en operasjon er nødvendig eller om dette kan løses ved egentrening.

Hvordan teste om jeg har god knipeevne?

En fin test for å sjekke om du klarer å knipe er ved å føre inn en finger i skjeden og stramme rundt fingeren. En annen teste er å forsøke og stoppe strålen mens du tisser. Hvis du får til dette har du kontakt med musklene i underlivet. Den siste testen er imidlertid ikke en god måte å trene på, men vil gi deg en indikasjon på at du har en god knipeevne. Vi opplever at mange kvinner presser ned istedenfor å trekke opp, eller strammer lår og sete istedenfor musklene i underlivet. Synes du det er vanskelig å kjenne om du får det til kan du oppsøke osteopat eller fysioterapeut, med videreutdanning innen kvinnehelse, som enkelt kan utføre en undersøkelse og veilede deg til riktig hjemmetrening.

Hvordan kan jeg trene dette hjemme?
Når du har lært å knipe med de riktige musklene kan du gjøre knipeøvelser; knip 8–12 ganger, hold hvert knip i 4–6 sekunder. Slipp rolig opp etter hvert knip, pust inn og ut før du gjentar. Repeter dette tre ganger etter hverandre eller i løpet av dagen.